ABC för Grimsätra samfällighetsförening.

Allmänningar

Allmänningar är de gemensamma grönområden som inte är tomtmark.

Allmänningarna är vårt gemensamma ansvar och ska hållas tillgängliga för att ströva i. Nedskräpning får inte ske.

Andelstal

För varje fastighets del i respektive gemensamhetsanläggning finns andelstal beslutade.

Dessa styr hur stor uttaxering (årsavgift) som fastighetens ägare ska betala. Olika andelstal gäller beroende på om fastigheten utnyttjas för fastboende eller för fritidsboende. För skogsfastigheterna baseras andelstalet på skogsareal och vägsträcka. För fastigheterna inom Grimsätra tomtområde så finns också andelstal som beror på om fastigheten har egen brunn eller utnyttjar föreningens vattensystem.

Det åligger varje fastighetsägare att rapportera in förändringar av utnyttjandet av fastigheten och/eller vatten till styrelsen via e-post.

Anslagstavla

Anslagstavla finns vid korsningen Grimsättravägen/Hällenvägen.

Badplats

Badplats med bryggor finns vid sjön. Badplatsen ska hållas snygg och städad. Var och en får gärna bidra med att kratta stranden och på våren skotta upp fågelspillning. Var och en tar med, och kastar sitt skräp hemma.

Bastun

Bastun får nyttjas av alla inom tomtområdet, dock ej för hyresgäster vid korttidsuthyrning. Varje fastighet har en egen nyckel. Borttappad nyckel ersätts med kostnaden för att göra en ny nyckel. För den allmänna trevnadens skull är det viktigt att alla hjälper till att sköta bastun så väl som möjligt. Lämna alltid bastun så som du själv vill finna den. Följ de ordningsregler som finns uppsatta i bastun.

Båtuppläggning vid stranden

Till vänster om badplatsen finns det möjlighet att lägga upp roddbåtar.

Facebook-grupp

Föreningen har en sluten grupp på Facebook. Gruppen är till för att du som är medlem ska kunna dela med dig av information, tips, frågor, bilder, köpes/säljes/skänkes och annat som gör stuglivet enklare och roligare. Du gör en förfråga om att gå med via Facebook. Gruppen är ingen officiell kanal för information från styrelsen, men styrelsen kan använda den som en kompletterande kanal för medlemsinformation.

Fastighetsregister

Föreningen håller en aktuell lista över fastigheterna och dess ägare. Förändringar av ägare, bostadsadress, förnamn, efternamn, telefon eller e-postadress ska snarast meddelas till styrelsens sekreterare via e-post.

Festkommitté

Föreningen har en festkommitté som arrangerar föreningens årliga midsommarfirande. På ordinarie föreningsstämma utses vilka som ska ingå i kommittén. Information om vilka som ingår kommittén och hittar du på hemsidan grimsattra.se eller på anslagstavlan. Du kan också kontakta kommittén genom att skicka e-post till styrelsen.

Fornminnen

Det finns två fornminnen utmärkta på områdeskartan från Lantmäteriet. Dessa finns på höjden mellan Grimsättravägen, Kvarnstigen och Hällenvägen respektive höjden öster om vändplanen längst bort på Grimsättravägen.

Föreningsstämma

Ordinarie föreningsstämma hålls en gång per år, normalt i april. Därutöver kan, vid behov, extrastämmor hållas. Kallelse till föreningsstämman skickas ut per e-post till den eller de som är lagfarna ägare. I föreningens stadgar kan du läsa mer om föreningsstämman.

Gemensamhetsanläggningar

Föreningen administrerar tre s.k. gemensamhetsanläggningar:

  1. Brännström GA:1 – vägen mellan länsvägen och tomtområdet
    Berör fastigheterna Brännström 1:2-3, 2:4-5 och Bro-Eke 1:15–17, 22-75.
  2. Bro-Eke GA:1 – Grimsätra tomtområde med vägar, grönområden, bad etc.
    Berör fastigheterna Bro-Eke 1:22–75.
  3. Bro-Eke GA:2 – Vattensystemet inom Grimsätra tomtområde
    Berör fastigheterna Bro-Eke 1:22–75.

Grillplatser

Inom området finns två grillplatser en vid badet och en vid båtuppläggningsplatsen. Var och en som använder dessa ansvarar för eld säkerheten och för att lämna platsen snygg efter sig. Engångsgrillar, flaskor och annat skräp tas med av var och en och kastas hemma.

Hemsida

Föreningen har en gemensam hemsida på grimsattra.se som administreras av styrelsen. På hemsidan kan du ta del av våra stadgar, se vilka som sitter i styrelsen, se vilka som ingår i valberedningen, få information som kan vara bra att känna till och kontakta styrelsen. Se även Facebook.

Kvarnen

Den uppfördes ursprungligen på gården Norrgård på Föglö på Åland. Den var senast i bruk på 1920-talet. Den monterades ner 1965 och uppfördes 1968 på Grimsätra.

Post och dagstidningar

Varje fastighet har en egen brevlåda vid det gemensamma postlämningsstället. Post- och tidningsutdelning sker året runt. Fastighetsägaren är själv ansvarig för att sköta namnskylten på den egna brevlådan.

Sommarvatten

Sommarvattensystemet är påslaget under sommarhalvåret. En svensk flagga på pumphuset markerar att vattnet är påslaget. Det slås på när tjälen har gått ut jorden och stängs av sista helgen i oktober eller när väderleken så kräver.

Sophämtning

Varje fastighet måste ha ett eget sopavtal med Norrtälje kommun och en egen soptunna. Dra in soptunnan på tomten om den inte behöver tömmas, så slipper sopbilen stanna i onödan. Se till att soptunna är stängd så att inte fåglar, rävar eller andra djur river upp och sprider soporna.

Styrelse

Styrelsen består av ordförande, vice ordförande, sekreterare, kassör, ledamöter som väljs av medlemmarna vid den ordinarie föreningsstämman varje år. I föreningens stadgar kan du läsa mer om styrelsens uppgifter.

Information om vilka som ingår i styrelsen hittar du på hemsidan grimsattra.se eller på anslagstavlan.

Städdagar

Föreningen har en gemensam städdag på våren och en eller två på hösten då vi ställer i ordning för sommaren respektive vintern och underhåller allmänningar och gemensamhetsanläggningar. Ju fler som deltar, desto finare blir vårt gemensamma område och kostnader för att lägga ut arbeten externt kan på så vis hållas nere. Dessutom är det ett trevligt sätt att umgås med sina grannar.

Uttaxering (Årsavgift)

Uttaxering sker årligen enligt vad som beslutats på stämman.

Vintervatten

När sommarvattnet är avstängt finns möjlighet att hämta vatten i den kran som finns på utsidan av pumphuset.

Väghållning

Plogning och halkbekämpning sker under vinterhalvåret.

 

Sommartid sker, vid behov, skrapning, saltning och grusning av vägen